O WordPress-e

História WordPress-u

Myšlienka vytvoriť WordPress vznikla začiatkom roku 2003. Matt Mullenweg a Mike Little ho vyvinuli ako nástupcu platformy b2/cafe. V marci 2003 zaregistroval Matt doménu wordpress.org. Prvá verzia WordPress 0.7 vyšla 27. mája 2003 a v januári 2004 sa dopracovala na verziu 1.0.

Rok 2005 bol pre WordPress zlomový. Verzia WordPress 1.5, ktorá priniesla grafické témy, editáciu statických stránok a moderáciu, zaznamenala vyše 900 000 stiahnutí. Následne bola založená spoločnosť Automattic, Inc. a v marci 2006 zaregistrovaná ochranná známka WordPress.

Súčasnosť WordPress-u

WordPress je bezplatný redakčný systém pre webstránky, prevažne blogy, ale už aj pre iné typy stránok- produktové, e-shopy a i. Nie je potrebné aby sme vedeli HTML, CSS či PHP pre vytvorenie webu, všetko je už pripravené, stačí si to nainštalovať. Je to balík štruktúry stránok, ktoré si stačí nahrať na svoju doménu, zvoliť si z preddefinovaných bezplatných alebo platených vzhľadov (šablón, templates), urobiť zopár technickejších nastavení (úpravy šablóny, SEO doplnky) pre profesionálnejší vzhľad a fungovanie. Stačí sa už zakaždým len prihlásiť a pridávať obsah, písať články, nahrávať fotky, predávať produkty a pod.

WordPress je používaný na viac ako dvanástich percentách celého svetového internetu, prekonáva tak OpenSource CMS ako Joomla či Drupal,  ktoré sa držia pod desiatimi percentami.